Historie

Rond de jaren 1940 zijn in Westerwolde urnenvelden blootgelegd o.l.v. de archeologen prof. A.E. van Giffen en H.Tj. Waterbolk.
Evenals in omringende plaatsen Wessinghuizen, Onstwedderhöfte en Vlagtwedder Veldhuis zijn ook in de Wedderbergen deze urnenvelden opgegraven en onderzocht.
In de z.g. Bronzen tijdperk (650-1500jr voor Chr.) werden de doden verbrand en het as kwam in urnen. In de kleinen urnen kwam de as van kinderen en in de grote urnen de as van volwassenen.

In Drenthe werden deze urnen bijgezet zowel in hunebedden als in grafheuvels en op enkele plaatsen in Westerwolde in grafvelden.
Kringgreppels, sleutelgatvorm enz., maar ook wel verspreid ingegraven. Het was in 1942 dat in de wedderbergen 146 urnen werden opgegraven ca. 200 m. achter de boerderij van de familie Principaal. Twee van deze urnen zijn destijds ontvreemd en de andere 144 zijn bewaard in het Groninger Museum in de stad Groningen.

Later bleek dat één van de ontvreemde urnen destijds is meegenomen door de heer G.Veldhuijzen van Zanten die destijds door de Duitsers daar te werk was gesteld. Uiteindelijk kwamen deze grote en kleine urnen terecht bij zijn zoon; de her W. Veldhuijzen van Zanten, die ze al die jaren op zolder heeft bewaard.
In de bewaarde urnen bevinden zich botresten, as en houtskoolresten. Uit pollenonderzoek is bewezen dat er in het bronzen tijdperk; elzen, hazelaars, beuken, berken en eiken groeiden en dat gierst, tarwe en gerst werd verbouwd.

De heer W. Veldhuijzen van Zanten heeft deze urnen op 9 juni 2007 ter bewaring gesteld op de “Urnenhoeve” destijds de boerderij van de familie H. Principaal.

Vanaf 3 Juni 2017 heeft de Urnenhoeve een naamswijziging ondergaan, en heet zij nu "Brasserie & Partyboerderij Weddermeerhoeve".

Neem contact met ons op

Contactgegevens

Brasserie & Partyboerderij Weddermeerhoeve
Wedderbergenweg 3
9698 XW
Wedde
t: 0597 563 185
info@weddermeerhoeve.nl